Amint szembesülünk azzal az örömteli ténnyel, hogy kisbabát várunk azonnal elkezdünk gondolkodni azon, hogy min kell változtatnunk a várandósság előtti életünkhöz képest. Ilyenkor gyorsan számba vesszük, hogy nem ihatunk alkoholt, bizonyos korábban gyakorolt sportokat el kell hagynunk és ezek mellett az étkezési szokásaink módosításán is elgondolkodunk.
Számos cikket, internetes oldalt végigböngészve én is áttanulmányoztam, hogy mit ehetek és mit nem ehetek a várandósságom idején. Tapasztalatom az volt, hogy igen nehéz eligazodni a temérdek információ közepette, amelyek nem ritkán ellentmondanak egymásnak.
Vannak tiltott ételek, mint például nyers vagy nem kellően átsütött hús, az olyan ételek, amiben nyers tojás van, mint például a majonéz, de sokak szerint például a belsőségek közül a máj sem ajánlott kismamáknak, míg mások szerint kifejezetten hasznos lenne fogyasztani. A szakemberek a csípős, fűszeres, nagyon nehéz ételek fogyasztását szintén nem javasolják.
A tiltott ételek területén az a tapasztalatom, hogy az álláspont nem teljesen egységes. Biztos mással is előfordult már, hogy egy barátnőt/ismerőst egy bizonyos szakember kifejezetten eltiltott egy ételtől, míg az általam látogatott szakember nem látott annak fogyasztásában semmilyen problémát. Ilyen esetben én úgy döntöttem, hogy megbízom a számomra előírtakban, hiszen az általam látogatott szakemberben is teljes mértékű a bizalmam és nem kezdek el aggodalmaskodni azon, hogy másnak mit mondtak.
De talán még nehezebb annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy mit is egyen a kismama, hogyan állítsa össze az étrendjét annak érdekében, hogy születendő gyermeke fejlődésének biztosítása érdekében minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson.
E kérdéskör utáni kutatásaim során arra jutottam, hogy túl sok olyan dolog van, amit mindenképp ennünk kell minden nap, de legalább egy héten egyszer vagy kétszer. Például minden nap legyen az étrendünkben friss zöldség, gyümölcs, gyakran fogyasszunk sötétzöld leveles főzelékfélét, minden nap fogyasszunk legalább fél liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket is, a hús is nagyon fontos, de halat is együnk mindenképp hetente legalább kétszer, tojásból hetente 3-5 darabot, minden nap együnk teljes értékű gabonafélét és még folytathatnám.
Igen alapos kutatómunka után én teljesen bizonytalanná váltam, mert kizártnak tartottam, hogy ennyi dologra oda lehet figyelni a várandósság ideje alatt, illetve aggódni is kezdtem amiatt, ha nem tartom be ezeket a szabályokat, akkor már a kezdet kezdetén elrontok valamit.
No, de ezeken az aggodalmakon egy idő után felülemelkedtem és több nagy lélegzetvétel után, lehiggadva, minden megszerzett információt gondosan mérlegelve a következőképp foglalnám össze a fő irányvonalat a várandósság alatti étkezésekben:
Tiltott ételek:
- Nem eléggé átsült vagy nyers hús
- Nem pasztőrözött tej vagy abból készült tejtermékek
- Penészes sajtok
- Nyers tojásból készült ételek
- Nyers tengeri állatok, kagylók
- Nagy testű tengeri halak (higany halmozódhat fel a húsukban)
És amire figyeljünk az étrend összeállítása során:
- együnk többször keveset, legyen legalább 5 étkezés egy nap
- semmiképpen se diétázzunk
- együnk minden nap minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg az idénynek megfelelőt
- rostokban gazdag táplálékot fogyasszunk
- kerüljük a túlzott sófogyasztást
- kerüljük a túlzott koffeinfogyasztást
- kerüljük a cukros üdítőket
- figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására
De a fentieken túl kiemelendő, hogy mindenekelőtt figyeljünk testünk jelzéseire, mert mindig tudtunkra adja, hogy mire van szüksége.