A hozzátáplálás megkezdése a hatodik hónaptól válik aktuálissá. Addig kizárólag anyatejes táplálásban részesüljön a baba, ha arra a lehetőségek adottak. Fél éves kortól pedig fokozatosan kezdjük el bevezetni a szilárd ételeket és következő szabályokat igyekezzünk betartani.

1. Fő a fokozatosság!

Mindig csak egy új dologgal próbálkozzunk. Ennek az a jelentősége, hogy hagyjuk a baba emésztőrendszerét hozzászokni az új ételhez, illetve, hogy láthassuk mutat-e allergiás reakciót gyermekünk az újdonság kapcsán. Előfordulhat, hogy érzékeny lehet bizonyos dolgokra, ezért ha csak egy új dolgot kap, rögtön tudhatjuk, hogy mi okozza a problémát.

2. Ne erőltessük!

Soha ne erőltessük az új dolgok kóstolását. Ha nem tetszik a babának, akkor vegyük tudomásul, hogy nem szeretné megenni. Másnap újra megpróbálhatjuk a korábban visszautasított ételt, mert lehet, hogy csak az egyik nap nem kívánta azt, amit mi előkészítettünk neki vagy másnapra jobban fogadja az új illatot és ízt.

3. Maradjunk nyugodtak!

Ne izgassuk fel magunkat, ha a baba nem úgy fogadja a hozzátáplálási próbálkozásainkat, ahogyan mi gondoltuk. Ha még 6 hónaposan nem szeretne szilárd ételt enni, akkor várjunk egy picit, míg újra nekileselkedünk az új ételek bevezetésének. Nem történik semmi, ha nem pontosan 6 hónapos korától kezdi el az anyatejes táplálkozás felváltását. Az én kisfiam nagyon jól fogadta a hozzátáplálást, de több gyerkőcről hallottam, hogy nem volt hajlandó elfogadni az anyatejen kívül mást egész 9-10 hónapos koráig. Persze elméletileg 6 hónapos kor után az anyatejből már nem kap minden szükséges tápanyagot, ezért kellene kiegészíteni szilárd étellel, de hát hogyan is tudnánk erőltetni, ha egyszer a gyermek nem akarja? Ha erőszakosak vagyunk az csak a visszájára fordulhat és a babánk megutálja az étkezés új formáját.

4. Tartsuk be a sorrendet!

Én hiszek abban, hogy be kell tartani a hozzátáplálási sorrendet. Persze más sorrendet olvashatunk a neten, mást mond a védőnő, esetleg mást a gyerekorvos, a nagyszülők meg pláne más véleményen vannak. Egy számunkra hiteles szakember tanácsait válasszuk ki és kövessük. A más nézeteket vallókra pedig ne is figyeljünk oda. (Ez talán a legnehezebb.)

5. Kerüljük a rossz szokások kialakítását!

A magam részéről azon a véleményen vagyok, hogy a baba étkezéséről sok dől el még a várandósság alatt, de a hozzátáplálás során is kialakíthatunk rossz szokásokat. Teremtsünk nyugodt légkört az étkezésre, beszéljük meg a babával, hogy mi fog történni, milyen ételt fog kóstolni, mondjuk el mennyire finomat eszik, az milyen jót tesz neki, mennyire ügyes, ha jó étvággyal falatozik. Ha visszautasítja az ételt ne dorgáljuk meg, kérdezzük meg tőle, hogy miért nem szeretné megenni, kicsit győzködhetjük, hogy legalább kóstoljon bele, de aztán vegyük tudomásul, hogy ma nem tudjuk rávenni az új étel elfogyasztására és mondjuk el neki, hogy holnap majd újra megkóstolhatja. Ezzel megszerettethetjük az étkezést és jó élményeket kapcsolhatunk hozzá.

Ha már jól ül a baba ültessük etetőszékbe, ezzel kialakítva az étkezés helyét. Persze egy éves kor után néha már csak mozgás közben eszik a gyermekünk, mert egy percre sem tud megállni, de még ekkor is kezdjük egy megszokott helyen az étkezést, hogy annak mindig legyen egy meghatározott helye és ideje.

Kerüljük a folyamatos étkezést, mert ez vezethet később könnyen a nassoláshoz. Igyekezzünk az 5 étkezést betartani, ami persze esetenként 4 vagy akár 6 is lehet, de a lényeg, hogy ne folyamatosan egyen a baba vagy a nyűgösködését ne étellel próbáljuk elnyomni. Ha a napi nagyjából 5 étkezés alatt kiadós mennyiséget megeszik tápláló ételekből, akkor nincs szükség kekszet nyomni a kezébe, ha nyűgösködni kezdene. 

+1. Csak egészségeset!

Már említettem ezen a blogon, hogy az egészséges mindenkinek mást jelent. Valakinek csak a bio ételek az egészségesek, valaki ennél megengedőbb, van, aki csak a teljes kiőrlésű árukban hisz, van, aki pedig nem. Abban szerintem megegyezhetünk, hogy a legjobb a szezonális gyümölcs és zöldség, kerüljük a tartósítószeres ételeket, a babáknak nincs szükségük cukrozásra sem, mert imádják az ételek eredeti ízét és ezt ne is rontsuk el. Pékáruból a mostani nézetek alapján teljes kiőrlésűt kellene venni, de ha mi magunk nem ezt az elvet követjük, azért a gyermekünknek vegyünk vegyesen mindenfélét, hogy ismerje meg a különböző ízeket. Igyekezzünk minél változatosabban étkeztetni a babát és lehetőleg készítsük el neki mi magunk frissen az ételeit. A csokoládékát és cukrokat pedig kerüljük el addig, míg lehet.

 

Tapasztalataitokat kommentek formájában szívesen fogadom.

Szerző: Séfmami  2016.01.05. 12:25 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr848238828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása