Előző bejegyzésemben említettem, hogy a várandós kismamák étrendjének összeállítása talán nem is olyan egyszerű feladat. Mintaétrendekkel én is találkoztam, de 2-3 napra megadni egy menüsort egyszerűbb feladat, mint a teljes 9 hónapra összeállítani egy változatos, a baba és a mama igényét egyaránt kielégítő étrendet. A következőkben leírom, hogy milyen javaslataim vannak a napi étkezésekhez, végül pedig összeállítottam egy napi menüajánlatot.

A magam részéről a változatos és egészséges étkezés fontosságában kifejezetten hiszek. Hittem a terhességem előtt is, de a terhességem alatt még inkább fontosnak tartom, hogy olyat egyek, ami a babának és nekem a legmegfelelőbb. Nem fogok kifejezetten kiállni egyik vagy másik, napjainkban nagy divatnak örvendő étkezési forma mellett sem és nem tervem az sem, hogy nagy gasztroforradalmat indítsak, de vannak olyan, talán örökérvényűnek mondható tanácsok, amiket mindenképp érdemes szem előtt tartani. Kezdem is az elsővel: 

Főzzünk otthon mi magunk!

Manapság, bár nagyon sok gasztroblog és gasztroműsor létezik én mégis azt tapasztalom, hogy nagyon kevesen főznek otthon, maguknak. Pedig egy-egy gasztroműsor után az én kedvem mindig megjön, hogy valami újat próbáljak ki. Jó szívvel tudom ajánlani, hogy fogjunk neki a főzőcskézésnek, próbáljunk ki újabb és újabb recepteket, mert a végén nagyon jó érzés, hogy alkottunk valami finomat.

Ha mi magunk főzünk, annak előnye, hogy amit mi készítünk, abba tudjuk, hogy mi került bele, az alapanyagok honnan származnak, megfelelően tároltuk-e őket, megtisztítottuk-e kellően felhasználás előtt, megfelelő minőségűek voltak-e, illetve a készítő higiénához való viszonyulásával is tisztában lehetünk, mert mi magunk vagyunk azok. Az élelmiszerek megfelelő minősége kismamaként még inkább fontos.

Ellenérvként szokták felhozni, hogy sok időt elvesz, a mai világban nem érünk rá főzni. Szüleink, nagyszüleink receptjeinek egy része valóban időigényes, de a receptek is alkalmazkodnak az életvitelünkhöz és egyre több villámgyorsan elkészíthető recept születik. Válogassunk közülük!

Másik ellenérv, hogy a főzés mosogatással is jár, ami szintén sok időt vesz el. Hát, igen. Ezzel nem tudok vitatkozni, de egy kis gyakorlat megszerzése után a főzés terén, és a mosogatás 1-1 munkafázis között, úgynevezett "holtidőben" - míg valaminek még kell egy kis idő sülni vagy főni -  elvégezhető.

Várandós kismamaként a fő érvem a főzés mellett az, hogy amikor már a hozzátáplálás időszaka elérkezik, akkor biztosan szeretnénk a babánknak mi magunk készíteni az első falatokat, amik az első időszakban egyszerűek, esetleg csak egy botmixer szükséges hozzá, de aztán a baba növekedésével egyre bonyolultabb ételeket is elő kell majd állítanunk. Ha a terhesség előtt nem szereztünk gyakorlatot a főzésben, akkor még van 9 hónapunk, hogy némi rutint összeszedjünk, mert egy babával a nyakunkon már nehezebb lesz kísérletezgetni, gyakorolni.

A lentiekben pedig összeállítottam egy napi étrendet. Válogassatok belőle kedvetekre!  

Reggeli:

1 pár virsli, 1 szelet kenyér (barna/korpás stb. - mindenki döntsön vérmérséklete szerint), mustár vagy ketchup és 1 csésze gyümölcstea

Tízórai:

1 banán, 1 müzliszelet

Ebéd:

grillezett gombafejek sonkás-túrós-tejfölös töltelékkel töltve, fóliában sült, rozmaringos újkrumplival, friss rukkolával

toltott gomba.jpg

Recept:

Hozzávalók 1 főre:

  • 4 db csiperke gomba
  • 12,5 dkg túró
  • 2 ek. tejföl
  • 2 szelet sonka csíkokra vágva
  • 3 db újkrumpli
  • 1-2 marék friss rukkola
  • rozmaring
  • bors
  • olaj

Elkészítés:

A krumplikat nem szükséges meghámozni, csak kicsit lekapargatni a héját egy szivaccsal. Tisztítás után felkarikázzuk és olajjal megkent fóliára fektetjük, sózzuk, borsozzuk, kis rozmaringgal meghintjük, becsomagoljuk és betoljuk a sütőbe. Nagyjából 180 fokon 30 perc alatt elkészül. Míg a krumpli sül a gombafejeket megmossuk, megtisztítjuk és kivágjuk a tönkjét. A túrót összekeverjük a tejföllel és a sonkával, ízlés szerint sózzuk. Félretesszük a túrós tölteléket. A gombafejeket kevés olajon grillezzük. Nem kell sok idő nekik, gyorsan elkészülnek. A kész gombafejekbe betöltjük a tölteléket. A rukkolát megmossuk és frissen tálaljuk a töltött gombával és a rozmaringos krumplival.

Uzsonna:

gyümölcsjoghurt, zabkeksz

Vacsora:

1 szelet kenyér, sonka, paradicsom

 

Szerző: Séfmami  2014.06.16. 13:07 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Receptek Terhesség Főzés Kismama Étrend Nyári étrend Egyszerű recept Gyors ételek Kismama étrend Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Gombás receptek Mintaétrend

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr996299521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása