Végre itt a tavasz és már lehet vásárolni vagy épp a kertben már le lehet szedni a friss sóskát. A zöld főzelékek nagyon fontosak a babák étrendjében, ezért minden kedves mamát arra buzdítok, hogy szerettessük meg velük ezt az ételt is.
A sóskát a tavasz immunerősítőjeként tartják számon, C vitamin tartalma miatt, de gazdag B vitaminokban is és még számos fontos ásványi anyag található benne.
Ezt a zöldséget már 5-7 hónapos kortól adhatjuk babánknak.
A savanyú íze miatt kevesen szeretik, de van néhány trükk, amivel ízletessé tehetjük. Én például a megpucolt sóskaleveleket forrásban lévő vízbe teszem, majd ezt a levelet leöntöm róla és csak ezután készítem el a főzeléket belőle. (A receptet lásd lentebb.)
Többen cukrot adnak a sóskafőzelékhez, hogy a savanyú ízt ellensúlyozzák. Amennyiben babánknak nem szeretnénk cukrozni az ételt, akkor készítsünk hozzá édesburgonyából köretet. Az én kisfiam imádta ilyen körettel tálalva.
Továbbá ne feledjük, hogy a sóska remekül lefagyasztható, így egész évben élvezhetjük jótékony hatását és változatossá tehetjük vele gyermekünk étrendjét.
És akkor íme a mai ajánlat:
Reggeli:
trappista sajt kiflivel
Tízórai:
1 db banán
Ebéd:
sóskafőzelék krumplival
Hozzávalók:
- kb. 4-5 nagy marék sóska megtisztított levele
- 1 db tojás
- 1 ek. liszt
- kevés olaj
- 1,5-2 dl tej
- 3 ek. tejföl
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 közepes burgonya vagy édesburgonya
Elkészítés:
A krumplikat meghámozom, felkockázom és vízben puhára főzöm. Amíg fő, hozzálátok a főzeléknek.
A jól megmosott, megtisztított sóska leveleit forrásban lévő vízbe teszem néhány percre. Majd kiveszem őket és egy lábasba teszem. Kevés olajat locsolok rá és rotyogásig melegítem, majd átforgatom a liszttel és ütök rá egy tojást. Jól átkavarom és felöntöm tejjel. Sóval és borssal ízesítem, majd, ha felrottyan, hozzáadom a tejfölt. Szintén rottyanásig főzöm, majd leveszem a tűzről.
Uzsonna:
kukoricadara reszelt almával
Vacsora:
túró kevés tejföllel elkeverve és kifli, amihez paradicsomot tálalhatunk
Kommentek formájában jelen bejegyzéshez is szívesen fogadom gondolataitokat.