Végre itt a tavasz és már lehet vásárolni vagy épp a kertben már le lehet szedni a friss sóskát. A zöld főzelékek nagyon fontosak a babák étrendjében, ezért minden kedves mamát arra buzdítok, hogy szerettessük meg velük ezt az ételt is.

A sóskát a tavasz immunerősítőjeként tartják számon, C vitamin tartalma miatt, de gazdag B vitaminokban is és még számos fontos ásványi anyag található benne.

Ezt a zöldséget már 5-7 hónapos kortól adhatjuk babánknak.

A savanyú íze miatt kevesen szeretik, de van néhány trükk, amivel ízletessé tehetjük. Én például a megpucolt sóskaleveleket forrásban lévő vízbe teszem, majd ezt a levelet leöntöm róla és csak ezután készítem el a főzeléket belőle. (A receptet lásd lentebb.)

Többen cukrot adnak a sóskafőzelékhez, hogy a savanyú ízt ellensúlyozzák. Amennyiben babánknak nem szeretnénk cukrozni az ételt, akkor készítsünk hozzá édesburgonyából köretet. Az én kisfiam imádta ilyen körettel tálalva.

Továbbá ne feledjük, hogy a sóska remekül lefagyasztható, így egész évben élvezhetjük jótékony hatását és változatossá tehetjük vele gyermekünk étrendjét.

És akkor íme a mai ajánlat: 

Reggeli:

trappista sajt kiflivel

Tízórai:

1 db banán

Ebéd:

sóskafőzelék krumplival

Hozzávalók:

  • kb. 4-5 nagy marék sóska megtisztított levele
  • 1 db tojás
  • 1 ek. liszt
  • kevés olaj
  • 1,5-2 dl tej
  • 3 ek. tejföl
  • só, bors ízlés szerint
  • 2-3 közepes burgonya vagy édesburgonya

Elkészítés:

A krumplikat meghámozom, felkockázom és vízben puhára főzöm. Amíg fő, hozzálátok a főzeléknek.

A jól megmosott, megtisztított sóska leveleit forrásban lévő vízbe teszem néhány percre. Majd kiveszem őket és egy lábasba teszem. Kevés olajat locsolok rá és rotyogásig melegítem, majd átforgatom a liszttel és ütök rá egy tojást. Jól átkavarom és felöntöm tejjel. Sóval és borssal ízesítem, majd, ha felrottyan, hozzáadom a tejfölt. Szintén rottyanásig főzöm, majd leveszem a tűzről.

Uzsonna:

kukoricadara reszelt almával

Vacsora:

túró kevés tejföllel elkeverve és kifli, amihez paradicsomot tálalhatunk

 

Kommentek formájában jelen bejegyzéshez is szívesen fogadom gondolataitokat.

Szerző: Séfmami  2016.04.14. 14:57 Szólj hozzá!

Címkék: Receptek Mintaétrend Babalét Receptek 1 éves koron túl Mintaétrend babáknak 1 éves kor felett Tavaszi recept Recept 5-7 hónapos kortól

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr498610242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása