A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása kismamaként elengedethetetlen. Fogyasszunk belőlük minél többet és minél többször. És, hogy mikor milyen zöldséget vagy gyümölcsöt érdemes fogyasztanunk? Mire kell odafigyelni a vásárlásnál és a felhasználásnál? A következőkben ezeket veszem sorra.

A kismamák étrendjében a következő betartását szintén nagyon fontosnak tartom:

Fogyasszunk az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt!

A terhesség alatt elengedhetetlen az, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget iktassunk be az étrendünkbe, mert nagyon sok vitaminhoz jutunk hozzá ezek fogyasztásával, melyek a szervezet megfelelő működéséhez nagyban hozzájárulnak. De figyeljünk rá, hogy az idénynek megfelelő zöldségeket, illetve gyümölcsöket fogyasszuk.

Ma már szinte bármilyen zöldséghez vagy gyümölcshöz hozzájuthatunk az év bármely részében, de vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyeknek nincs szezonja az év egy adott időszakában, mert ezeknél nagy a veszélye annak, hogy valamilyen vegyszert használtak annak érdekében, hogy egy távoli országból ideutaztatva is eladható legyen a vásárló számára. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nagy előnye, hogy jobb beltartalommal rendelkeznek, kevesebb szállítással kerültek a boltok polcaira, illetve olcsóbbak is.

Tanácsok a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásához:

Lehetőleg hámozás nélkül, frissen, alapos mosás után fogyasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket. Tízóraira, uzsonnára kitűnő választás a nyers zöldség vagy gyümölcs.

Ajánlott frissen préselve is fogyasztani őket, illetve turmixként is kiválóak.

Próbáljuk meg őket minél változatosabban elkészíteni, ha nem nyersen fogyasztjuk. Például töltve, rakottan, párolva, levesként vagy főzelékként.

És végül a mai ajánlatom:

Reggeli:

1 zsemle, 2 szelet sonka, uborka, paradicsom, 1 kockasajt, gyümölcslé

Tízórai:eperturmix.jpg

eperturmix, müzliszelet

Recept:

1-2 marék epret alaposan megmosunk és turmixgépbe teszünk. Ízlés szerint egy picit cukrozzuk vagy mézzel édesítjük, majd hozzáöntünk 2-3 dl tejet. Összeturmixoljuk és azonnal fogyasztjuk.

Ebéd:

rakott krumpli, friss rukkolával

Recept:

Hozzávalók 2 főre:

  • 6 db krumpli
  • 3-4 főtt tojás felkarikázva
  • 3 db virsli felkarikázva
  • 3 db minikolbász felkarikázva (én mindig füstölt mini cserkészkolbászt használok)
  • 4-5 dl tej
  • 3-4 dkg vaj és ugyanennyi liszt
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • bors

Elkészítés:

A krumplikat meghámozzuk, felkarikázzuk és vízben kevés sóval megfőzzük. Míg a krumpli fő a tejből, a vajból és a lisztből besamel mártást készítünk. A lisztet és a vajat egy edényben melegíteni kezdjük, és folyamatosan keverve felolvasztjuk a vajat és elkeverjük a liszttel. Amint a vaj felolvadt felöntjük tejjel, sózzuk, borsozzuk és folyamatos kavargatás mellett besűrítjük a mártást. Amikor felrottyant félretesszük a tűzről. Egy sütőbe tehető tál alját kikenjük tejföllel és a megfőtt krumplikarikákat a tál aljára fektetjük, majd mehet rá a tojás, virsli és a kolbász. Ezután leöntjük a mártással, majd kezdjük elölről a rétegezést: krumpli, tojás, virsli, kolbász, mártás, míg el nem fogynak a hozzávalóink és a tál meg nem telik. A tetejére a mártás helyett tehetünk tejfölt. Fóliával lefedjük és a sütőbe tesszük nagyjából 30 percre 180 fokon. A 30 perc letelte után még 10 percig fólia nélkül pirítjuk a tetejét. Friss rukkolával tálaljuk.

Tipp: A besamel mártástól nagyon jó szaftos lesz a rakott krumpli, én tejföl helyett vagy mellett mindenképp javaslom.

Uzsonna:

2 db epres-csokis palacsinta

Ha valami édes, csokis ételre vágyunk, akkor ajánlom ezt az uzsonnát. Ne vigyük túlzásba az édességek fogyasztását, de 1-1 alkalommal nyugodtan ehetünk egy ilyen desszertet.

Hozzávalók kb. 20 db palacsintához:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 liter tej
  • kevés buborékos ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 1 dl olaj

Elkészítés:

A lisztet egy tálba öntjük és közepébe mélyedést készítünk. Ebbe beleütjük a tojást, majd elkeverjük. Egy csipet sót adunk hozzá és elkezdjük felönteni tejjel, illetve közben adunk hozzá egy kevés buborékos ásványvizet is. Addig higítjuk a masszát, míg merőkanállal szedhetővé nem válik. Ekkor még kb. 1 dl olajat öntünk hozzá. Körülbelül 30 percig pihentetjük a tésztánkat. A pihentetés után, ha szükséges visszahigítjuk a tésztát és jól felforrósított palacsintasütőben kisütjük.

Tipp: Gyorsabb a sütés, ha egyszerre két palacsintasütőt használunk.

Hozzávalók a csokoládé öntethez:

  • 1 ek. liszt
  • 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • kevés cukor
  • 1 tábla jó minőségű étcsokoládé
  • kb. 1/2 liter tej

Elkészítés:

A tejet elkezdjük felmelegíteni és közben egy bögrében a lisztet, kakaóport és a cukrot elkeverjük.  A meleg tejbe beleszórjuk a kockára tördelt étcsokoládét. Amikor az étcsokink felolvadt beleöntjük a liszt, kakaópor, cukor keveréket is és addig főzzük, míg be nem sűrösödik a masszánk. Ha nem sűrösödik, akkor érdemes még egy kis lisztet szórni bele.

Ha a palacsintáink és az öntetünk is elkészült, akkor a palacsintákat megtöltjük a csokiszósszal és a darabokra vágott eperrel és feltekerjük. A tetejét is díszíthetjük eperrel.

Vacsora:

2 szelet pirítós, vajjal, mozarella sajttal (figyeljünk arra, hogy a mozarella pasztőrözött tejből készüljön, ezt fel szokták tüntetni a csomagoláson), paradicsomkarikákkal és szárított bazsalikommal megszórva

 

Szerző: Séfmami  2014.06.17. 18:25 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Receptek Terhesség Főzés Kismama Étrend Nyári étrend Egyszerű recept Gyors ételek Kismama étrend Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Epres receptek Eperturmix Epres-csokis palacsinta Mintaétrend

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr166299621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása