Van olyan nap, amikor csak valami nagyon egyszerűt szeretnénk összedobni a konyhában. Ne menjen el vele sok idő, de ugyanakkor legyen finom. Ilyenkor ideális, ha valamilyen főzelékben kezdünk el gondolkodni.
A mai napra ebédre a zöldbabot választottam és főzelék készült belőle. A zöldbab a cink és folsav tartalma miatt kiemelendő hüvelyes növényünk. Kedvező beltartalmi jellemzői mellett főzeléket nagyon egyszerűen és gyorsan lehet belőle készíteni.
Íme Séfmami mai ajánlata:
Reggeli:
1 darab zsemle, vajjal, szalámival és paprikával, egy pohár gyümölcslé, ami a szezonra való tekintettel lehet friss meggylé is
Tízórai:
1 darab alma, müzliszelet
Ebéd:
zöldbabfőzelék, tükörtojással vagy sült virslivel, abban az esetben, ha orvosunk nem javasolja vagy éppen mi magunk félünk a tükörtojás fogyasztásától
Recept:
Hozzávalók 1 főre:
- 1 marék zöldbab
- 1,5 kanál olaj
- 1 kanál liszt
- 1-2 kiskanál pirospaprika
- 2 kanál tejföl
Elkészítés:
A zöldbabot annyi vízzel, ami éppen ellepi feltesszük főni. Amikor a zöldbab félig megpuhult egy kis lábasban másfél evőkanál olajat és 1 evőkanál lisztet melegíteni kezdünk folyamatos keverés mellett. Amikor a liszt zsemleszínű lesz, levesszük a tűzről és 1-2 kiskanálnyi pirosparikával megszórjuk. Jól átkeverjük a pirospaprikával és beletesszük a tejfölt is, amivel szintén átkeverjük. Ha a zöldbab megpuhult a tejfölös rántásunkat hozzákeverjük a zöldbabhoz és addig főzzük, míg fel nem rottyan. Eközben tükörtojást vagy sült virslit készítünk hozzá.
Uzsonna:
málnaturmix, korpás keksz
Recept:
Hozzávalók 1 főre:
- 1 marék málna
- 3 dl tej
Elkészítés:
A málnát alaposan megmossuk és turmixgépbe tesszük, hozzáöntjük a tejet és alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges édesítjük kedvünk szerint.
Vacsora:
3 szelet pirítós, vajjal és paradicsomkarikákkal