Abban az esetben, ha az otthonunk nem elég nagy ahhoz, hogy a születendő gyermekünknek külön szobát alakíthassunk ki vagy esetleg az első időszakban jobban szeretnénk, ha velünk egy szobában töltené az éjszakát, akkor babasarkot rendezhetünk be a babának.

Első teendőnk a hely kiválasztása. A babasarok kialakításánál sokszor a szoba adottságai szabnak határt. Van olyan eset, amikor a szobában csak és kizárólag egy hely van, ahova a baba kellékeinek helyet tudunk találni. Ez semmiképp se szegje kedvünk! Hozzuk ki ebből a lehetőségből a legjobbat!

Ha megvan a hely, akkor gondoljuk át mit kellene oda elhelyezni. Általában ezek a legszükségesebb dolgok, melyekkel mindenképp terveznünk kell:

  • rácsos kiságy
  • kisebb komód vagy polcok a baba holmijainak, de erre a célra nem szükséges bútort vásárolnunk, már a szobában lévő szekrényekben is találhatunk helyet, amelyek lehetőleg a babasarok részét képezik vagy oda át tudjuk őket mozgatni
  • kényelmes, kartámlás szék vagy fotel, mely alkalmas szoptatásra (ez is lehet már meglévő bútordarabunk, melyet áthelyezünk végleg vagy ideiglenesen a babasarokba)
  • az éjszakai pelenkázáshoz fényforrás (lehet állólámpa vagy falra szerelhető lámpa is)

A fenti négy bútordarab elhelyezésének érdekében vegyük elő a mérőszalagot és kezdjünk el méregetni. Gondoljuk át, hogy van-e olyan, már meglévő bútordarabunk, ami a babasarok részét képezheti, méretben megfelelő-e, kell-e rajta valamilyen átalakítást végezni. Ha új bútort vásárolunk, akkor az méretben mekkora lehet, hogy elférjen, illetve milyen színeket tudunk elképzelni, mely a szobánk hangulatával is harmonizál, de ugyanakkor kicsit el is különül a szoba többi részétől és egyértelműen látszik a határ a mi hálószobánk és a baba birodalma között.

A fenti első teendőket elvégezve, tehát felmérve az elképzeléseket, lehetőségeket és kialakítva magunkban egy elsődleges tervet irány a bababolt! Nézzünk szét és próbáljuk véglegesíteni az elképzeléseinket.

Érdemes a berendezés végső megtervezése és a vásárlás előtt bejárni néhány boltot és felmérni a kínálatot. Vigyük magunkkal a mérőszalagot, a boltban is méregessük le a nekünk tetsző darabokat. Hasonlítsuk össze az egyes boltok árait, mert sokszor nagyon nagy különbségek vannak.

A fentiek azok a nagyobb bútordarabok, amelyekkel feltétlen számolnunk kell, de vannak olyan helytakarékos megoldások is, amelyek jó szolgálatot tehetnek a nagyobb helyet foglaló társaiknál:

  • kiságyra szerelhető zsebes tároló (pl.: pelenkáknak, pelenkázáshoz szükséges eszközöknek)
  • kiságyra helyezhető merev pelenkázó lap, amit, ha nem használunk a kiságy mellé csúsztathatunk
  • kiságy alá csúsztatható műanyag dobozok (ezekben is tárolhatunk bármit, kedvünk szerint, pl.: a szennyes ruhát, pelenkát, játékokat)

Ahhoz, hogy a babasarok igazán barátságos hangulatot árasszon gondoljunk néhány kiegészítő elemre is:

  • szőnyeg, mely szintén jól kijelöli a babasarok határait a hálószobánkban
  • falvédő, ha hűvösebb falra kerül a kiságy
  • fali dekoráció

Egy kis dekorációval igazán jól fel tudjuk dobni a babasarkunk hangulatát, melyhez én faltetoválást vagy falmatricát tudok ajánlani. Igazán szépeket lehet vásárolni és felhelyezésük is egyszerű.

Igazán örömteli tevékenység a babasarok megálmodása és berendezése. Amint kész vagyunk hosszan gyönyörködhetünk a leendő gyermekünk birodalmában. 

Mindenkinek kellemes készülődést kívánok!

További ötleteket szívesen fogadok kommentek formájában.

 

 

 

 

 

Szerző: Séfmami  2014.08.06. 08:30 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Terhesség Kismama Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Babasarok

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr226572445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása