Szakkönyvekben nagyon sokat lehet olvasni a hasfájásról és persze a babasírást hallva a segítő szándékú barátok, rokonok, ismerősök szinte az első kérdésként szegezik nekünk: Hasfájós? Igen, meg nem is igazából. Hogy is van ez?

Oszlassunk el néhány tévhitet ezzel kapcsolatban, mert mint utólag rájöttem sokan teljes tudatlanságban vannak és még a szakkönyvek sem hívják fel a figyelmet a legalapvetőbb tényre, amit a babával töltött néhány hét után a legtöbb kismama képes megfogalmazni: Persze, hogy hasfájós az első néhány napon vagy hétben, amikor még a kis szervezete éppen csak szokja az új táplálékot, legyen az anyatej vagy tápszer, és az új táplálkozási formát!

A fentieket támassza alá saját történetem: 

A kisfiam a megszületése után bizonyos alkalmakkor egyértelműen a hasfájás miatt sírt. A testtartása erre engedett következtetni. Mi persze megrémültünk, hogy hasfájós lett szegénykém, még eggyel több problémánk lesz ezzel a gyerekkel. Természetesen kértük az orvos tanácsát, aki javasolt egy készítményt. Kipróbáltuk, de nem hozott eredményt. Újdonsült szülőként rögtön újabb kétségbeesés, hogy a mi gyerekünknek olyan hasfájása van, ami nem múlik el semmitől és a reménytelen sírás és fájdalom még ki tudja meddig fog tartani. A gyerekorvossal ismét konzultálva újabb készítmények kerültek fel a gyógyszertári listára. Majd olyan ismerősökkel beszélve, akik szintén a babázás első heteiben, hónapjaiban jártak tanácsot kértünk, hogy nekik volt-e ilyen problémájuk. Hát, mint kiderült, egytől egyik mindenki kipróbált már egy vagy több csodaszert a hasfájás csillapítására.

Ekkor esett le a tantusz, hogy hát persze! Naná, hogy fáj az újszülöttek pocakja, hiszen most ismerkednek az újfajta táplálkozással és az új táplálékkal. Teljesen természetes, hogy az első időszakban bántja a hasukat bármi, amit magukhoz vesznek és ahogy magukhoz veszik (pl. túl sok levegőt nyelnek a mohó falatozásban), de ettől még nem hasfájósak. Amint hozzászoknak az anyatejhez vagy a tápszerhez, illetve a táplálkozás újfajta formájához, legyen az a szoptatás vagy a cumisüveges táplálás, ez a probléma el fog múlni. Addig persze lehet és a véleményem szerint kell is kísérletezni a különböző módszerekkel, illetve csodaszerekkel, amik elvileg enyhülést hozhatnak számukra, de nem kell arra berendezkednünk, hogy ezeket a szereket nagyon hosszasan fogjuk adagolni és pláne nem szabad hasfájósnak bélyegezni a gyermekünket, mert ez csak egy átmeneti állapot, ami a környezetemben történt felmérés szerint szinte minden babát érint, ellentétben azzal a ténnyel, hogy a tényleges hasfájás csupán a babák 10-20%-át érinti.

Végezetül a hasfájós vagy sokszor kólikásnak nevezett gyermekre a következők jellemzők: legalább heti három alkalommal, legalább három órát sírnak, nagyjából ugyanakkor, általában a délutáni, esti órákban jelentkezik a sírás, a sírásnak van egy jellegzetes hangja és semmivel nem nyugtathatók ilyenkor a babák.

Összegezve szinte mindenki felkészülhet arra, hogy újszülöttjének az első napokban, hetekben lesz némi hasfájása, ennek csillapítására vannak megelőző módszerek, mint például az, hogy igyekszünk úgy etetni, hogy ne legyen farkaséhes a baba, így ne nyeljen sok levegőt vagy helyes  szoptatási technikát alkalmazunk stb., illetve többfajta gyógyszertárban kapható készítmény is rendelkezésünkre áll, melyek valószínűleg fogjuk próbálgatni, míg rátalálunk a nekünk megfelelőre. A kólikás hasfájás a babák igen kis részénél fordul csak elő, ezekben az esetekben sajnos csak az idő hoz majd enyhülést. Az ilyen gyermekek szülei igyekezzenek egymást támogatva átvészelni a sírós órákat olyan nyugalommal, ahogyan csak tehetik.

 

 

 

Szerző: Séfmami  2015.04.15. 16:36 Szólj hozzá!

Címkék: Kismama Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Babalét

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr177307188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása