Az egészséges életmód elengedhetetlen eleme a sport. Testünkre, lelkünkre, közérzetünkre egyaránt kiváló hatással van. De vajon sportolhatunk kisbabát várva is? Ha igen, milyen sportokat űzhetünk és milyen előnyeink származnak abból, ha kismamaként is élvezzük a mozgás örömét?

A táplálkozásra való odafigyelés mellett nagyon fontos kiemelni, hogy:

Sportoljunk!

A legideálisabb az, ha a terhesség előtt már rendszeresen sportoltunk és jó állóképességre tettünk szert. Ezt az állóképességet próbáljuk megőrizni a terhességünk 9 hónapja alatt is. A lényeg, hogy a mozgást kismamaként sem szabad abbahagyni, mert számos előnye van a sportnak ebben az időszakban is:

  • A terhesség alatt természetesen folyamatosan jönnek fel ránk a kilók, ami teljesen normális, de nagyon nagy súlyfelesleget nem tanácsos felszedni. Ebben segít a sportolás.
  • A mozgás által jó kondíciót érhetünk el, így a szülést, bármilyen hosszúra is nyúljon az, bírni fogjuk kellő energiával.
  • Vannak tipikusan kismamáknál jelentkező panaszok, mint például a derék- vagy hátfájás, melyeket speciális gyakorlatokkal enyhíthetünk vagy megszüntethetünk.
  • Bizonyos órákon a gyakorlatok  elvégzése mellett hasznos tanácsokat kaphatunk például a szülés közbeni légzési technikákról, testhelyzetekről, így sok hasznos információval is gazdagabbak lehetünk.
  • A kismamáknak kialakított órákon találkozhatunk más kismamákkal is, akikkel beszélgethetünk, tapasztalatokat cserélhetünk, illetve ötleteket, tanácsokat gyűjthetünk.

Ha korábban is sportoltunk, akkor lehet, hogy a korábbi mozgásformánkat kicsit meg kell változtatni, lehet, hogy csak picit visszább kell vennünk a tempóból. Van olyan eset, amikor a korábban gyakorolt sportot le kell cserélnünk, mert várandósan nem végezhetjük a gyakorlatokat. Ebben az esetben ne keseredjünk el, keressük meg azt a sportolási lehetőséget, amit a terhesség alatt is űzhetünk.

És aki a tehességet megelőzően nem sportolt? Annak is azt javaslom, hogy nagyon óvatosan vágjon bele és próbálja megtalálni a számára leginkább testhezálló mozgást.

Persze mielőtt bármilyen órára bejelentkezünk az orvosunkkal mindenképp konzultáljunk és csak az ő beleegyezésével kezdjünk neki a gyakorlatoknak.

Ma már szerencsére több mozgásforma közül válogathatnak a kismamák.

Az egyik ilyen például a kismama jóga, ami mostanában nagy népszerűségnek örvend. Egy ilyen órán a testünket is kiválóan át tudjuk mozgatni, amellett, hogy lelkileg is segít felkészülni a babavárásra.

Ezen kívül vannak kismamáknak összeállított speciális tornák, amik lehetnek dinamikusabb órák is, melyek leginkább az aerobikra hasonlítanak, de lehetnek kevésbé dinamikus a terhesség alatt kifejezetten igénybe vett területek átmozgatására koncentráló órák is. Ezek is remekül hatnak testünkre.

Az előbbiek mellett javasolni szokták még az úszást is, ami átmozgatja az összes izomcsoportot. Persze kismamaként inkább kevesebbet ússzunk egyszerre. Ha emellett döntünk, akkor a fertőzések elkerülése érdekében figyeljünk rá, hogy olyan helyre menjünk, ahol a vízminőség megfelelő.

A legegyszerűbb és legköltségkímélőbb sportolási lehetőség pedig a gyaloglás. Találjunk egy célt, ahová elsétálunk, lehet ez egy szép park, de egy nem túl távoli hivatal, ahol valamilyen ügyet kell intéznünk vagy egy bevásárlóközpont. Hagyjuk otthon az autót, ne szálljunk fel a tömegközlekedési eszközre, helyette inkább sétáljuk le a távolságot vagy annak legalább egy részét.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a sportolásra, mozgásra növekvő pocakkal is.

Végül pedig ajánlatom a mai étrendre:

Reggeli:

2 szelet kenyér, vajjal, sonkával, uborkával és 2 szelet sajt, gyümölcstea

Tízóra:

egy marék eper

Ebéd:

grillezett csirkemell szeletek, friss salátával uborkából, paradicsomból, jégsalátából, mozarella sajtból (mint korábban említettem a csomagoláson nézzük meg, hogy pasztőrözött tejből készült-e), 2 szelet pirítós

Uzsonna:

2 db palacsinta lekvárral (én szilvalekvárral készítettem, mert a szilvalekvár kifejezetten ajánlott a kismamáknál oly gyakran jelentkező székrekedés megelőzésére)

Vacsora:

2 szelet kenyér, 2 főtt tojás, 1 paradicsom, kockasajt 

 

 

Szerző: Séfmami  2014.06.18. 18:09 Szólj hozzá!

Címkék: Sport Várandósság Receptek Terhesség Főzés Kismama Étrend Nyári étrend Egyszerű recept Gyors ételek Kismama étrend Kismama sport Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Mintaétrend

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr916315808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása