Itt egy újabb kérdés, a sófogyasztás kérdése. Nagyon sok tanáccsal találkozhatunk ezzel kapcsolatban, de mire kell figyelnünk kismamaként?

Sóra a szervezetünknek szüksége van. A szükséges sómennyiséget napi 5-6 g konyhasó elfogyasztásával tudjuk fedezni. Ezt a mennyiséget sózás nélkül is biztosítani tudjuk, mert kiegyensúlyozott táplálkozás esetén az étrendünk tartalmazza ezt a mennyiséget, sőt kutatások szerint ennél többet is elfogyasztunk.

salt-91539_150.jpg

A túlzott sófogyasztás következményei: fokozza a csontritkulás kialakulásának lehetőségét, magas vérnyomás kialakulásához vezethet, illetve kifejezetten kedvezőtlen vizenyőre hajlamos kismamák esetében.

Nagy sótartalmú ételek lehetnek a péksütemények, húskészítmények, konzervek, ételporok vagy ételalapok, sózott rágcsálnivalók.

A kismamák számára követendő tanács, hogy használjunk jódozott sót, a nyers zöldségfélék sózását mellőzzük, konzerv zöldségek helyett vásároljunk inkább frisset vagy mirelitet, mérsékeljük a péksütemények fogyasztását, kerüljük az ételporok és ételalapok felhasználását, illetve a sózott rágcsálnivalókból is mértékkel fogyasszunk.

A fentiek betartásával a túlzott sófogyasztás negatív hatásait remélhetőleg el tudjuk kerülni és kialakíthatunk egy olyan szokást a sózás területén, amit gyermekünknek is át tudunk majd adni. 

Most pedig következzen Séfmami mai ajánlata:

Reggeli:

kifli, kefír, paradicsom

Tízórai:

alma-banán smoothie, zabkekszalma-banán smoothie.jpg

Recept:

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb alma
  • 1 db banán
  • ízlés szerint kevés ásványvíz
  • szükség szerint jégkocka

 Elkészítés:

Az almát megmossuk, megpucoljuk és felkockázzuk, a banánt kisebb darabokra törjük és mindkét gyümölcsöt betesszük egy turmixgépbe vagy egy késes aprító gépbe és összeturmixoljuk őket. Akinek így ez nagyon sűrű kevés ásványvízzel lehet higítani. Ha mindkét gyümölcsöt a hűtőből vesszük ki, akkor jégkocka nélkül is nagyon finom hűsítő ital, így a nyári meleg napokon. 

Ebéd:

grillezett csirkemell friss salátával paradicsomból, uborkából

Uzsonna:

gyümölcsjoghurt, müzliszelet

Vacsora:

2 szelet kenyér, szalámi, kockasajt, uborka

 

 

Szerző: Séfmami  2014.06.27. 18:17 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Receptek Terhesség Főzés Kismama Étrend Nyári étrend Egyszerű recept Gyors ételek Kismama étrend Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Smoothie receptek Mintaétrend

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr866433865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása