A terhesség egyik legörömtelibb elintéznivalója a babakelengye összeállítása. Ezt a terhesség második felére célszerű ütemezni, amikor már a babonás időszakon túl vagyunk, de még elég energikusnak érezzük magunkat a bevásárláshoz. Könnyű túlzásba esni és könnyű alábecsülni a szükséges dolgokat. Mire is kell figyelnünk?

Bejegyzésemben nem készítek hosszú listát arról, hogy mi az, amit mindenképp be kell szereznünk a baba érkezése előtt - arról más forrásból már lehet tájékozódni - csupán néhány tapasztalatot szeretnék megosztani. 

Tervezzünk!

Elsőként készítsünk listát a saját elképzelésünkről. A neten és különféle könyvekben találhatunk babakelengye listákat, amiket alapul vehetünk és ezekből kiindulva legyárthatjuk a saját listánkat. Ezt a fajta tervezést mindenképp ajánlani tudom, hogy ne az utolsó pillanatban jusson eszünkbe, hogy még be kell szereznünk ezt vagy azt. A listát folyamatosan frissítve tudjuk jelölni, hogy mi az, ami már megvan és mit kell még megvennünk. Célszerű a listában külön jelölni, hogy mi az, amire  a baba születésekor már szükségünk van és mi az, ami ráér később is.

Kölcsönholmik

Nagyon szerencsések vagyunk, ha családi vagy baráti körünkből kapunk kölcsönbe babaholmikat. Ezeket fogadjuk el bátran, mert jelentős összeget takaríthatunk meg magunknak. A legtöbb ruhát csemeténk valószínűleg csak néhányszor fogja viselni és pillanatok alatt kinövi. A babaruhákon kívül egyéb használati tárgyakat is nyugodtan elfogadhatunk másoktól. Az alig használt cumisüvegek kifertőtlenítés után bátran használhatók. Azért sem célszerű mindent újonnan megvásárolni, mert lehet, hogy nem is lesz rá szükségünk. Sajnos sok olyan dolog van, ami fontosnak tűnik a terhesség idején, majd mikor a baba megszületik kiderül, hogy nincs rá szükségünk, illetve fordítva is igaz, hogy vannak dolgok, amiket nem gondolunk fontosnak, de gyermekünk megszületése után derül ki, hogy bizony mindenképpen szükségünk van rá. A baba születése után tudjuk igazán felmérni, hogy mi az, ami elengedhetetlen. Ha a kölcsönkapott holmik egy részét nem használjuk nem kell bánkódnunk a feleslegesen kidobott összegért, illetve barátnőnket, rokonunkat is megszabadítottuk egy időre a náluk már egy ideje bedobozolt babacuccoktól. 

Praktikus babaruhák

A babaruhák terén gyermekem megszületése és néhányszori átöltöztetése után szereztem pár tapasztalatot. A kisfiam augusztusban született. A terhesség alatt azt gondoltam, hogy nyári babának leginkább rövidebb ujjú ruhácskákra lesz szüksége. Első gyermekes szülőként arra nem gondoltam, hogy hiába van odakint kellemesen meleg az anyaméh melegségével az augusztusi időjárás nem vetekedhet, tehát a rövid ujjú babaruhákat el lehet felejteni, mint egyetlen ruházatot még a nyáron született babáknál is, mert csak aláöltözetnek felelnek meg és ezekre bizony még hosszú ujjúakat kell feladni.

Másik fontos tapasztalat, hogy az olyan ruhákat, amiket a baba fején kell áthúzni az első hetekben felejtsük el. Még csak ne is kísérletezzünk vele. Nagyjából a második hónaptól már jól tűrik a babák a fejükön áthúzandó ruhák felvételét is, de előbb nem ajánlanám a próbálkozást.

Vannak olyan kis body-k, amik csak alul gombosak. Ezeknél arra figyeljünk, hogy a nyakrészük ne legyen túl szűk, az anyag könnyen kitágítható, kinyújtható legyen, így felhúzhatjuk ezeket alulról és aztán a nyakán átbújtatva a baba kezét, fel tudjuk húzni a ruha ujját csemeténkre. Ezeknél se kísérletezzünk a felülről fel- és levétellel.

A fentieken kívül itt van még a zokni kérdése. Én az első hetekben nem adtam a gyermekemre zoknit, inkább a hosszú rugdalózókat részesítettem előnyben, aminek van lábfej része. Sírós, rúgkapálós gyerekeknél ez a legpraktikusabb, hacsak nem élvezi az ember, ha naponta ezerszer kell a zoknit felhúzni a baba lábára. Később persze én is elkezdtem zoknit adni rá és ami igazán bevált, azok a kellően hosszú szárú zoknik. Nem baj, ha a térdéig felér, mert a nadrág úgyis eltakarja, de a hosszabb szár miatt nem tudja lerúgni magáról.

Ha tehetjük a fentiekre figyeljünk a babaruhák vásárlásánál, hogy az öltöztetés már a kezdetektől könnyebb legyen.

 

További praktikus ötleteket kommentek formájában szívesen várok.

 

 

 

 

Szerző: Séfmami  2014.10.03. 12:13 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Terhesség Kismama Babakelengye Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Praktikus babaruhák

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr146719201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása