Gondoltam megosztom tapasztalataimat a Honvédkórházban történő szülésről, hogy segítséget nyújtsak annak, aki ott készül világra hozni csemetéjét.

Elsőként is meg kell említenem, hogy a kórházban havi rendszerességgel tartanak előadást, ahol a szüléssel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre kaphatunk választ és az előadás után szülőszoba látogatáson is részt lehet venni. Ezt mindenképpen ajánlani tudom, véleményem szerint hasznos egy alkalmat kiválasztani és jó előre felmérni a terepet, hogy ne legyen ismeretlen számunkra a helyszín.

A szülőszoba ajtaján ki van függesztve egy lista, hogy mi az, amit vinnünk kell a szülésre. Ezt ottjártunkkor fotózzuk le és vegyük komolyan, mert ezekre tényleg szükségünk lesz. Ami nincs ezen a listán, de a baba születése után a csecsemősök fogják kérni az a pelenka, az eldobható popsitörlő kendő és az évszaknak megfelelő babaruha gyermekünknek. Ezek szükségességéről nem nagyon szólnak előre, de a szülészeti osztályon a csecsemős nővérek azonnal kérni fogják. Ha nincs nálunk babaruha, akkor természetesen adnak a babánkra kórházit, de jobb szeretik, ha a sajátjukba öltöztethetik őket.

Íme az én listám, ami a kórházi lista kicsit kibővített verziója:

Megnevezés Megjegyzés
Iratok terhesség alatt keletkezett leletek, terhesgondozási kiskönyv, TB kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya, házassági anyakönyvi kivonat/apasági nyilatkozat
Hálóing/pizsama 1db a szülésre és 1-2 db a kórházi tartózkodásra
Papucs  zuhanyzásra is legyen alkalmas
Köntös
Bugyik lehetőleg olyan, amit nem sajnálunk, lehet eldobható is vagy egyszerűen elhasználtabbakkal készüljünk, amiket akár ki is dobhatunk
Szárnyas betét vastag
Sima betét vastag
Törölköző 1 nagyobb, 1 kisebb
Tisztálkodőszerek tusfürdő, sampon, fogkrém
Fogkefe  
Fésű  
WC papír  
Ásványvíz  vigyünk be egy adagot, majd a látogatók hozhatnak be, ha kifogytunk
Szőlőcukor  a szülés után jól eshet energiapótlásként
Citrom  ezt a kórházi lista tartalmazta, de nekem nem volt rá szükségem
Szívószál  császármetszés esetén szükség lehet rá
Tányér  reggelihez és vacsorához
Evőeszköz kanál, villa, kés
Szalvéta, konyharuha  
Pohár  
Melltartó betét inkább vigyük el, bár nem valószínű, hogy szükség lesz rá
Bimbóvédő praktikus, ha van nálunk
Textilpelenka 2-3 darab
Popsitörlő kendő 1 csomag
Eldobható pelenka 10-20 db a kórházi tartózkodásra
Papír zsebkendő  
Babaruhák

4-5 db body, 4-5 db rugdalózó, kesztyű, ha a babánk nagyon karmolászná magát

Papucs apukának Ha a papa is részt vesz a szülésen, akkor célszerű egy papuccsal érkeznie a szülőszobára, amiben kényelmesen érzi magát. Ha ez nincs a cipőre kell húznia egy műanyag zsákot, amiben rettenetesen izzad az ember lába.
Fényképezőgép az első pillanatok megörökítésére

 

Érdemes egy "kis" csomagot összeállítani a szülőszobába és a többi holmit, melyek majd csak a kórházi tartózkodás alatt lesznek szükségesek, a "nagy" csomagba rakjuk. 

A szülés teljes menetét nem részletezném, csak azokra a tapasztalatokra térek ki, amik bárkinek hasznosak lehetnek a bejegyzést olvasva.

Én 2014. augusztusában szültem a Honvéd Kórházban választott orvossal. Az orvosomhoz a kórházi rendelésére jártam, a magán rendelésén egyszer voltam.

Szülésznőt ebben a kórházban nem lehet választani, de akikkel én találkoztam mindannyian nagyon lelkiismeretesek, kedvesek voltak. A szülésznő a vajúdás alatt rendszeresen bejött hozzám, ellenőrizte minden rendben van-e, a szülés alatt végig mellettem volt, nagyon lelkiismeretesen segített, hogy minél hatékonyabban haladjon előre a folyamat, támogató hozzáállásával nagyon nagy segítséget nyújtott. A vajúdás vége felé a szülésznőm hívta a saját orvosomat. Az orvosom a kórházba érkezése után folyamatosan ellenőrizte a történéseket, mindig elmondta, hogy mi történik, bátorított, ha szükség volt rá. 

Ebben a kórházban már a szülőszobán odaadják a babát, egy csecsemős nővér segít mellre tenni és a két órás megfigyelési időszakban a baba és a mama, illetve, ha jelen van, akkor a papa is együtt lehet. Ezután a babát elviszik a csecsemő osztályra, a mamát a szülészeti osztályra. A mama kap egy kis időt a pihenésre a baba nélkül. (Császármetszés esetén a szülészeti osztályon még több órán át megfigyelés alatt tartják a mamát.) A baba nélküli pihenés függ a szülés idejétől, mert például, aki este kerül a szülészeti osztályra, az éjjel pihenhet baba nélkül és csak másnap reggel kapja meg a babáját, illetve függ a mama állapotától is. Amint lehetséges a baba és a mama együtt lehet a kórházi tartózkodás idején. Persze, ha valaki úgy érzi, hogy pihenésre van szüksége, szeretne egy kis időt a baba nélkül, beviheti a csecsemősöknek, akik rövidebb ideig vigyáznak a babára. Alapvetően jó dolog, hogy a baba és a mama együtt van már a kórházban is, ugyanakkor fel kell rá készülni, hogy például egy nehezebb szülés után ez rettenetesen kimerítő.

A kórtermek 3 ágyasak, saját fürdővel. Én féltem tőle, hogy nagyon sűrűn leszünk hárman egy kórteremben meg még a három baba, de visszagondolva ez egyáltalán nem jelentett gondot, mert igyekeztünk segíteni egymást, ahogy csak lehetett. Az engem zavart, hogy az én nagyon sírós babám nem hagyta aludni a többieket, de ezért persze senki nem neheztelt rám, csak engem aggasztott, hogy más miattunk nem tud pihenni.

A látogatás a látogató folyosón történik, amiből közvetlenül nyílnak a kórtermek. A kórterembe látogató nem mehet be, illetve a babákat sem lehet kivinni a látogató folyosóra. Én ezt szerencsés megoldásnak találom, mert a kórtermek így nincsenek tele állandóan valakinek a látogatóival, de a babát az ajtóhoz tolva a látogatók közvetlen közelről szemlélhetik.

A csecsemős nővérekkel kapcsolatban az a tapasztalat, hogy többnyire szívesen segítettek, de nekem kellett kezdeményezni. Ha probléma merül fel menni kell és kérdezni kell, nem szabad várni, hogy majd valakinek magától eszébe jut segíteni.

A mamák ellátásáért jelen lévő nővérekről szintén csak jó benyomásom volt. Nagyon odafigyeltek a mamákra, jó kedvvel végezték a dolgukat és mindenkihez volt egy-két jó szavuk.

Összességében rendben találtam ezt a kórházat, alapvetően nem ért semmi olyan negatívum, ami megkeserítette volna a gyermekemmel töltött első néhány napot.

 

Kommentek formájában szívesen fogadom más tapasztalatait is.

Szerző: Séfmami  2014.12.03. 15:54 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Terhesség Szülés Kismama Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Kismama az orvosnál

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr836863545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása