A gyermekágyi időszak körülbelül 6 hetére érdemes jó előre felkészülni. Ismerősöktől begyűjtjük a legfőbb tapasztalatokat, kigondoljuk, hogy mit hogyan fogunk csinálni a babával, de a felkészülésbe sok egyéb mellett az is beletartozik, hogy átgondoljuk hogyan fogjuk a táplálkozásunkat megoldani. Szerencsések vagyunk, ha van mellettünk valaki, aki minden nap friss ételt készít számunkra, de ha csak magunkra vagy többnyire csak magunkra számíthatunk, akkor jöhet a fagyasztás!

A gyermekágy heteiben fontos a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, mert a szülést követő időszakban minél gyorsabban össze kell szednünk magunkat, hogy babánkat el tudjuk látni. Ebben az első időszakban, főleg az első gyermek után, amikor még tapasztalatlanok vagyunk elkél a segítség. Azt gondolom jó, ha van mellettünk valaki, aki segítségünkre van legalább 1-2 hétig. Valakinek persze rögtön egyedül kell boldogulni, de a mai világban ritkaság az, hogy a gyermekágyi időszak teljes időszakában a kismama mellett tud lenni egy segítő férj vagy rokon. Vannak dolgok amikre nem lehet előre felkészülni, de vannak olyanok is, amikre jó előre gondolhatunk és meg tudjuk könnyíteni az életünket.

Az ételkészítés terén nagyon praktikus, ha előre lefagyasztunk pár dolgot, amit csak elő kell kapni a mélyhűtőből és nagyobb idő- és energiaráfordítás nélkül ebédet tudunk belőle készíteni magunknak. Személyes tapasztalat, hogy nagyon jól jönnek ezek az ételek a gyermek születését követő néhány hétben, amikor még szokjuk az új jövevény körüli teendőket vagy akkor, amikor nyűgösebb a babánk vagy szinte bármikor, ha valakinek olyan szerencséje van, mint nekem, hogy egy átlagostól sokkal sírósabb gyermekkel áldotta meg az ég.

Persze nem lehet bármit a mélyhűtőbe tenni úgy, hogy az kiolvasztás után is ugyanolyan minőségű maradjon, de sok olyan dolog van, ami nem veszt semmit az élvezetéből fagyasztás után.

A következő ételeket ajánlom lefagyasztani:

  • sóska, spenót, mángold: ezeket fagyasztás előtt le kell leforrázni, majd kiengedés után készíthető belőle a főzelék
  • cukkini: nyersen szeletelve fagyasztható
  • nokedli: kiengedés után forró vizet érdemes rajta átengedni és olyan mintha frissen főztük volna ki
  • pörkölt
  • töltött káposzta
  • fasírt
  • lasagne
  • palacsinta paradicsomos húsraguval töltve
  • hortobágyi húsos palacsinta panírozva: kiengedés után csak ki kell sütnünk olajban
  • szilvás gombóc
  • piskóta

Remélem adtam néhány ötletet és ha van még további tippetek kommentek formájában kérlek osszátok meg velem.

Szerző: Séfmami  2015.02.26. 14:57 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Terhesség Kismama Kismama étrend Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Fagyasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr397161913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása