Vasárnap reggelenként jólesik hosszan az ágyban maradni, lustálkodni és gyakran elég későn indítjuk a napot. A vasárnapi menünknek azonban nem szükséges csorbát szenvednie amiatt, hogy kicsit jobban igyekeztünk kipihenni magunkat.
Egy egyszerű vasárnapi étrendet gyűjtöttem össze, aminek az elkészítése nem vesz olyan sok időt igénybe. E mellett nem lehet lelkiismeret furdalásunk a késői ébredés miatt, illetve akár valamilyen vasárnapi programot is nyugodt szívvel szervezhetünk. Uzsonnára pedig kényeztetésül válasszunk valami finom jégkrémet.
Reggeli:
1 szelet kenyér vajjal, kenőmájassal megkenve, paradicsommal, 1 csésze gyümölcstea
Tízórai:
eperturmix
Elkészítés:
A http://sefmami.blog.hu/2014/06/17/csak_az_idenynek_megfeleloen#more6299621 posztban leírtaknak megfelelően.
Ebéd:
pörkölt pulykacombból vagy sovány sertéshúsból, nokedlivel és uborkasalátával
Recepet:
Hozzávalók a pörkölthöz:
- fél kg pulykacomb vagy sovány sertéshús
- 1 fej hagyma
- pirospaprika
- olaj
Hozzávalók a nokedlihez:
- fék kg liszt
- 1 tojás
- víz
- só
Elkészítés:
A húst megmossuk és ízlés szerint leszedjük róla a zsírosabb részeket, majd felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk és kevés olajon párolni kezdjük. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, átkeverjük és visszatessszük a tűzre. A hagymára rátesszük a húst is és picit sütjük, majd felöntjük vízzel és lefedjük. Míg a hús puhul elkészítjük a nokedlit. A lisztet egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk és beleütünk 1 tojást. Elkeverjük, majd ízlés szerint sózzuk. Ezután elkezdjük a vizet adagolni hozzá addig, míg a tésztánk megfelelő állagú nem lesz. Ez az állag nem szabad, hogy túl híg legyen. Egy másik lábasban vizet forralunk, amibe kevés olajat csepegtetünk, hogy a nokedli ne ragadjon össze, (én vízforralóban szoktam felforralni, majd átönteni a tűzhelyen lévő lábasba) és a forró vízbe nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk a tésztát. Én két adagban szoktam a szaggatást elvégezni. Amikor az első adag nokedli feljött a víz tetejére, akkor kész van, kiszedhetjük egy tálba. Mire a nokedlivel elkészültünk remélhetőleg a pörköltünk is megpuhult és tálalhatunk.
Uzsonna:
jégkrém, banánkarikákkal
Vacsora:
2 szelet kenyér, sajttal, paradicsommal, paprikával