Ezen a héten csiperke gombából készítettem ebédet. Ismét egy gyors és egyszerű ételt mutatok be, amellyel nem kell sokat pepecselni a konyhában.
Szeretem a gombát, mégis viszonylag kevés alkalommal fogyasztom. Egy bevásárlás alkalmával csiperke gombát vettem és ebből készítettem el az ebédet. Időközben utánanéztem a gombafogyasztás kedvező hatásainak.
A gombákra jellemző, hogy zsírtartalmuk alacsony, viszont rosttartalmuk magas. Kiemelendő, hogy teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, ezért célszerű lenne minél többet fogyasztani belőlük.. A csiperke jelentős mennyiségű káliumot és foszfort tartalmaz.
És kiderült, hogy nem csak én fogyasztok viszonylag kevés alkalommal gombás ételeket, mert ez hazánkban általában jellemző. Kevesebbet fogyasztunk gombát, mint az európai átlag.
Tehát a mai napon kicsit megpróbálom népszerűsíteni a csiperke gombát.
Séfmami mai ajánlata:
Reggeli:
kefír, zsemle, uborka
Tízórai:
zabkeksz
Ebéd:
tojásos gomba, 2 db magos kiflivel
Hozzávalók 1 főre:
- 2-3 db csiperke gomba
- 2 db tojás
- kevés olaj
- só
Elkészítés:
A gombákat megpucoljuk, megmossuk és apróra szeleteljük. Kevés olajon dinsztelni kezdjük. Amikor kicsit megpuhultak ráütjük a tojásokat és megsütjük. Ízlés szerint sóval ízesítjük.
Uzsonna:
őszibarack turmix
Hozzávalók 1 főre:
- 3-4 db őszibarack
- 2-3 dl tej
Elkészítés:
A barackokat megpucoljuk, kockára vágjuk és turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a tejet és összeturmixoljuk.
Vacsora:
2 szelet kenyér, sonkával, paradicsommal