A kisbabánk érkezése kapcsán nem csak a bababoltok látogatói vagyunk, hanem néhány hivatali teendő is vár ránk. Több juttatás létezik, melyek között elsőre talán nehéz eligazodni, de nem is olyan bonyolult a helyzet, mint azt gondolnánk.

Egy kisbaba érkezésével többféle juttatás elintézésével kell számolnunk. Kinek lesz erre ideje egy újszülött mellett? Tesszük fel jogosan a kérdést még a várandósság alatt, majd csemeténk érkezésének első napjai, hetei vagy akár hónapjai olyan nagy elfoglaltságot jelentenek számunkra, hogy valóban nem lehet időt szakítani a hivatali ügyintézésre. De szerencsére van lehetőség néhány dolgot előre elintézni vagy legalábbis előkészíteni, de mindenképpen tájékozódjunk jó előre, hogy milyen elintézendőink merülnek majd fel.

A hivatali teendők előtt két okmány elkészültét meg kell várnunk. Ezek pedig a születési anyakönyvi kivonat és a gyermekünk TAJ kártyája.

A szülést követően még a kórházban meglátogat majd minket az anyakönyvi hivatal egyik munkatársa, aki egy űrlap kitöltésével elindítja a születési anyakönyvi kivonat kiállítását. Az adatokat ilyenkor bediktáljuk neki és kezdetét is veszi az ügyintézés. Ne felejtsük el az általa lejegyzett adatokat saját szemünkkel is ellenőrizni! A születési anyakönyvi kivonatot az illetékes önkormányzaton tudjuk majd átvenni. Ennek időpontjáról az adatfelvétel során tájékoztatnak bennünket. A nyári hónapokban az ügyintézés valószínűleg lassabb, mert a kisfiam augusztus elején született, de a születési anyakönyvi kivonatért csak a hónap végén mehettünk.

Gyermekünk TAJ kártyájának készítését a kórház indítja el, nekünk ezzel nincs teendőnk. Postán fogjuk megkapni az elkészült kártyát. Személyes tapasztalat ennél is, hogy a nyári hónapokban az ügyintézés nagyon lassú, mi körülbelül 1 hónapot vártunk a kártyára.

Amint a fenti két okmány a rendelkezésünkre áll intézhetjük sorban a juttatásokat:

Egyszeri anyasági támogatás

A szülést követő 6 hónapon belül igényelhetjük a Magyar Államkincstártól vagy ha a munkahelyünk családtámogatási kifizetőhely, akkor a munkahelyünktől kérhetjük. Egy formanyomtatvány kitöltésével igényelhető, melyet a MÁK-nál szerezhetünk be vagy a honlapjukról tölthetünk le vagy bármelyik kormányablakban szert tehetünk erre az űrlapra. A dokumentumot kitöltve a MÁK-nál kell leadnunk vagy egy kormányablakban is leadható.

Családi pótlék

Alanyi jogon járó juttatás, melyet csak az egyik szülő kérhet. Szintén a Magyar Államkincstártól igényelhető. Egy formanyomtatvány kitöltésével igényelhető ez is, melyet szintén a MÁK-nál szerezhetünk be vagy a honlapjukról tölthetünk le vagy bármelyik kormányablakban szert tehetünk erre az űrlapra. A dokumentumot kitöltve a MÁK-nál kell leadnunk vagy egy kormányablakban is leadható.

Tipp: A fenti két juttatás igényléséhez szükséges formadokumentumokat szerezzük be még a terhesség alatt, illetve akár ki is tölthetjük a dokumentum egy részét előre, így már csak az a néhány hiányzó adat beírása lesz hátra a baba megszületése után.

Babakötvény

Minden újszülöttnek jár. Feltétele, hogy Start számlát kell nyitnunk, melyre az állam elhelyezi az általa megállapított összeget. Start számlát a Magyar Államkincstárnál nyithatunk. Erre a számlára az állam által átutalt összegen kívül mi is helyezhetünk el pénzt. Ezt az összeget gyermekünk a nagykorúvá válásakor használhatja fel. Bennünket meglepetésként ért, hogy a felhasználhatóság még nem teljesen tisztázott, a szabályozási háttér még hiányos és akár korlátozott célú felhasználás is szóba jöhet. Ezt figyelembe véve gondoljuk át, hogy érdemes-e itt pénzt gyűjtögetni gyermekünknek.

Szülési támogatás

Ez a támogatási forma bizonyos önkormányzatoknál érhető csak el. Az önkormányzattól igényelhető formanyomtatvány kitöltésével tehetünk szert erre a juttatásra. Mi e-mail-ben kértük a dokumentumot, majd szkennelve juttattuk vissza az önkormányzat számára, tehát nem kellett személyesen intézni ezt az ügyet. Az önkormányzat az általa megállapított összeget a Start számlára írja jóvá, tehát ennek a támogatásnak az előfeltétele a Start számla megnyitása.

TGYÁS (Terhességi Gyermekágyi Segély)

Ezt kérhetjük a szülést megelőzően is, illetve a szülés napjától is. 168 napig jár ez a támogatás. Mértéke a szülési szabadság kezdő napját megelőző naptári év munkahelyi jövedelmének napi átlagának 70%-a. Ennek a juttatásnak nincs felső határa. A munkahelyünktől kell igényelnünk.

Tehát első körben alapesetben a fenti hivatali teendőkkel kell számolnunk, aztán majd később intézhetjük a GYED-et és a GYES-t, de ezekről majd egy későbbi bejegyzésben.

 

 

 

Szerző: Séfmami  2014.11.27. 10:32 Szólj hozzá!

Címkék: Várandósság Terhesség Kismama Tudnivalók Kismamáknak Jótanácsok kismamáknak Hivatali ügyek kismamáknak

A bejegyzés trackback címe:

https://sefmami.blog.hu/api/trackback/id/tr896935295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása